Ningde New Nature

In 2018, Jason Hilgefort and LCC(Land + Civilization Compositions) team cooperated with SZOIL(Shenzhen Open Innovation Lab) and Ningde Satellite Big Data Technology co., ltd. to build the world’s first “Fab Village” in Yangtou village, Ningde. The project aims to use the principle of innovation, tools and methods, attract the makers, designers and artists from all over the world. At the same time, it will use the logistics network, artificial intelligence and robotics to accelerate modern agricultural innovation and provide a real experimental base for agricultural cooperation for technology entrepreneurs around the world.

 

Location:

Ningde, China

 

Year:

2018

 

Status:

Realized

Type:

Landscape design

 

Scale:

29 ha

 

Programs:

housing; greenhouse; office

Client:

Ningde Satellite Big Data Technology Ltd.

Theme:

data, comfort, rural

 

Collaborator:

TALLER Architects

Previously known qualities of spaces – heat, wind, groundwater – that were unseeable; are now visible and measurable though new technologies to ‘see the rural anew’. Beside, the ability to perceive the landscape is now layered. By using satellites, drones, and camera’s in greenhouses we can see our natural context in a whole new series of frames. Community engagement literally takes on a new dimension as the project links local farmers to the global market and knowledge network.

The design starts from the agricultural contexts of the site, and reinterprets it with an approach that aims to create various public spaces in between. The overall masterplan extracts the field embankment patterns and simplifies them into curvy planters as the base pattern of the entire site. Organic public spaces in line with the landscape elements are formed across the site. The Plaza in front of the main building is the main public space. Other small, intimate public spaces are littered across the site. 

The idea of the landscape and spaces is to merge modern approach and function with rustic oriental aesthetic sensitivity, thus merging the architecture with the surrounding context. 

The forms of most of these spaces follow the language of organic shapes, the central theme surrounding materiality is using bamboo/rural materials and edible planting. Using natural materials such as bamboo and wood, or traditional materials such as ceramic roof tiles aim to give the site a rustic quality, reminding people of its rural roots and feeling of walking in fields. Combining the modern greenhouse architecture with the organic rustic landscape elements, a new type of agricultural landscape is created. 

The main plaza as a central focus of the village has a leading design element of a circular pavilion connecting to the retail shop providing shading as well as outlining a central place of activity on the plaza. The courtyard spaces aim to provide a more intimate and quiet public space differentfrom that of the main plaza. Being surrounded by plants, the center features a raised bamboo pavilion. People are free to sit on the long benches, rest on movable furniture or have picnics on the gravel ground. 

Individual enclosed resting cabins/pavilions are embedded into the organic planters, with small paths cutting through the planters to reach them. The area is turned into a playscape area through transforming the organic planters into landforms by making various height differences with mounds and adding various playful equipment on it, allowing kids to have fun.